Фючърсите на основните европейски индекси са "на зелено" предполагайки позитивен старт на днешните европейските пазари на акции, въпреки решението на агенция S&Poor's да понижи с една степен кредитния рейтинг на Испания.

Фючърсите на FTSE100, DAX и CAC40 покачват с 0.5% до 1% преди старта след малко на днешната европейска търговия. В основата на този очакван позитивен старт са силните финансови резултати от късно снощи на световната интернет компания Google - печалби и приходи за Q3 които надвишиха прогнозите на пазара и отслабиха страховете, че дълговата криза в Европа и глобалното забавяне на икономиката може да "ударят" по-сериозно върху бизнеса с интернет реклама. Тези силни финансови резултати на Google се очакват да се отразят днес позитивно на акциите на европейските технологични компании.

                     Графика на немския фондов индекс DAX

В същото време решението на S&Poor's да понижи с една степен кредитния рейтинг на Испания макар и потенциално негативна за риск-апетита новина, не е голяма изненада за инвеститорите. Но все пак тази новина в комбинация с понижените рейтинги на банките UBS, на RBS и Llyods от страна на Fitch и поставените от тази кредитна агенция под "негативно наблюдение" на рейтингите на други седем водещи банки от Европа и САЩ може да окаже негативно влияние върху европейския банков сектор днес.

Вчерашното гласуване от словашкия парламент (точно към края на вчершната европейска търговия) на промените в Европейския Спасителен Фонд от друга страна изглежда в подкрепа за риск-апетита на пазарите на акции днес с оглед, че може да поднови "надеждите" на инвеститорите, че европейските лидери в скоро време ще обявят всеобхватна и изчерпателна програма за справяне с дълговата криза и за рекапитализация на европейските банки изложени на най-голям риск от евентуален фалит на Гърция.

Сутрешните данни за известно забавяне на растежа на инфлацията в Китай (CPI за септември се забави до +6.1%г./г. от +6.2% г./г. пика през август) също изглежда в известна подкрепа за риск-апетита на фондовите пазари, тъй като тези данни предполагат, че китайските власти ще спрат с досегашната серия мерки за овладяване на инфлацията чрез затягаща парична и лихвена политика и дори може да обмислят някои мерки за стимулиране на икономика за да се избегне риска от нейно т.н. "твърдо приземяване".

Днес инвеститорите на пазарите на акции ще следят и данните за търговския баланс (за август) и окончателните данни за инфлацията (CPI) на Еврозоната за септември (в 12:00ч.), както и най-важните за тази седмица данни от САЩ - тези за продажбите на дребно през септември (в 15:30ч.) и предварителния индекс на потребителското доверие на Мичиганския Университет за октомври.

Пазарите внимателно ще следят и стартираща днес двудневна важна среща на финансовите министри и шефове на централни банки на страните от Г-20 в Париж, Франция, тъй като на тази среща се очаква една от основите теми да бъдат мерките, които главно европейските власти трябва да предприемат, за да овладеят европейската дългова криза и да не позволят тя да прерасне в банкова криза и да доведе до по-сериозно глобално икономическо забавяне.

Тези предстоящия важни данни и събития предполагат, че инвеститорите на европейските пазари на акции като цяло ще бъдат по-предпазливи, като не е изключено дори при позитивен старт на търговията в Европа, по-късно през деня да последва ново частично прибиране на печалби (продажби на акции) с оглед доста силното възходящо движение в първите три сесии на таз седмичната търговия.