ПАЗАРИТЕ ЗА МЕЖДУНАРОДНИ ФИНАНСОВИ
СДЕЛКИ - ЕЛЕМЕНТ В ГЛОБАЛНАТА
ВАЛУТНО-ФИНАНСОВА СТРУКТУРА

Йорданка Статева

София, 96 плюс 2001 (CD ROM)

Пазарите за международни финансови сделки са важен елемент на съвременния свят. Без познаване на тяхната структура и начин на функциониране е невъзможно правилното разбиране на основни икономически явления, проявяващи се в края на ХХ и в началото на XXI век. Това в особено голяма степен се отнася за развиващия се процес на глобализация, важна характеристика на който е увеличаващият се обем на международни сделки.

Йорданка Статева - доктор по икономика, преподавател в катедра "Международни икономически отношения и бизнес" на УНСС, отдавна проявява интерес към различни аспекти на международните финансови сделки. Освен на редица статии, тя е автор, заедно със Светлана Александрова, на университетския учебник Пазари за международни финансови сделки (С., 96 плюс 2000). В него подробно и в достъпна за студентите форма са представени форуърд валутния пазар, пазарът за валутни и лихвени фючърси, пазарът за валутни и лихвени суапове, опционният пазар. По този начин се получава доста пълна представа както за характеристиката на различните деривативни инструменти, така и за тяхното използване за хеджиране на валутен и лихвен риск.

Изданието на компактдиск Пазарите за международни финансови сделки - елемент в глобалната валутно-финансова структура е нова самостоятелна разработка на Йорданка Статева. Използваната съвременна форма на публикация дава възможност за по-пълно и лесно възприемане на разглежданата материя, тъй като е възможно включването на многобройни цветни схеми и диаграми, илюстриращи различни механизми и закономерности на съвременните международни финансови сделки. Ето защо то е подходящо както за специалисти от практиката, така и за студенти.

Представяното изследване на Йорданка Статева се състои от две относително обособени части.

Първата от тях, по-ограничена като обем, е посветена на световната валутно-финансова система.
В нея се дава обобщена характеристика на нейните основни елементи и се очертават перспективите й за развитие. Така се разкрива една несъмнено двустранна връзка. Пазарите за международни финансови сделки реагират на глобалните промени в икономическото и финансовото пространство. Същевременно, бързият растеж именно на тези сделки в значителна степен лежи в основата на развиващите се процеси на интеграция на националните финансови пазари и на глобализацията на финансите.

Втората част третира пазарите за деривативни инструменти, които през последното десетилетие се характеризират със значителен растеж, сложност и динамичност. Предмет на подробно представяне и анализ са форуърд пазарът, фючърс пазарът, пазарът за опции и суап пазарът. В основата на тяхното съществуване и функциониране, според автора, са хеджирането на валутен, лихвен и кредитен риск, както и спекулативните операции на база формирани очаквания на пазарни участници.

Може без преувеличение да се каже, че всички възлови аспекти на разглежданата материя са получили достатъчно пълно изясняване. Направена е обща характеристика на структурата, участниците и функциите на пазарите за международни финансови сделки. Обстойно се разглеждат валутните и лихвените форуърди - тяхната същност, предимства и недостатъци при използването им за хеджиране на валутен риск. Не са оставени без внимание и форуърд контрактите върху лихвени проценти, представени основно чрез споразуменията за бъдещ лихвен процент.

Четвърта, пета и шеста глава съответно са посветени на фючърс пазара, опционния пазар и на суап пазара. В изданието са намерили място редица общи и специфични правила и механизми, чрез многобройни примери и графики подробно са анализирани характеристиките и използването на разнообразни инструменти, както и тяхното комбиниране с цел постигане на един или друг желан от пазарния участник резултат.

Накрая, като естествен завършек на публикацията, се изясняват въпросите на управлението на валутен, лихвен и кредитен риск. Според автора, хеджирането на тези рискове е основна функция на пазарите за деривативни инструменти. Подчертава се, че в съвременните условия, когато хеджирането на един риск може да породи друг, управлението на валутно-финансовите рискове става все по-сложно и комплексно. Това води до възникване на нови и до усъвършенстване на вече съществуващи инструменти за избягване или намаляване на различните рискове. Същевременно се забелязва все по-голямо преплитане на хеджингови и спекулативни елементи. Ето защо не е случаен фактът, че т. нар. финансов инженеринг е един от най-бързо разрастващите се сегменти на инвестиционното банкиране.

Представяната нова разработка на Йорданка Статева е несъмнено полезна и навременна. Тя е израз на стремежа на автора да се утвърждава като специалист в сферата на международните валутно-финансови отношения, който последователно следи и своевременно отразява настъпващите промени в тази колкото интересна, толкова и сложна, и динамична материя. В това направление публикуването на компактдиск предоставя възможността за бърза актуализация, за адекватно отразяване на процесите, протичащи в рамките на пазарите за международни финансови сделки.

Издателско-търговска къща "96 плюс" предоставя безплатно възможност за запознаване с демонстрационна (съкратена) версия на изданието. Същата се изпраща на желаещите по електронна поща след предварителна заявка на адрес:

  [email protected]

Hosted by www.Geocities.ws

1