🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Разпродажбите на акции и облигации на развиващите се пазари продължават

Индексът MSCI Emerging Markets отчита промяната

Последните три месеца изтриха печалбите на фондовия пазар в Китай за последната година
Последните три месеца изтриха печалбите на фондовия пазар в Китай за последната година
Последните три месеца изтриха печалбите на фондовия пазар в Китай за последната година    ©  Reuters
Последните три месеца изтриха печалбите на фондовия пазар в Китай за последната година    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Обезценяването на акциите и облигациите на пазарите от развиващ се тип продължава, докато инвеститорите се опитват да преценят дали разпродажбата на активи е в резултат на моментна корекция или на структурна промяна, съобщава Bloomberg.

Опасенията

Пo данни на Bloomberg китайският фондов пазар, който е вторият по големина в света след американския, се намира в ясно изразен застой, сложил край на печалбите, реализирани през последната година. Наред с това пасивните позиции на инвеститорите са се разпространили и на редица други развиващи се пазари, като по данни на Bloomberg е налице спад на пазари с обща капитализация от над 8 трлн. долара.

Развиващите се пазари често биват използвани като сигнал за развитието на пазарните тенденции, като инвеститорите се опитват да оценят дали спадът се дължи на моментно стечение от обстоятелства, или е част от по-широка структурна промяна на пазара. През последните месеци обаче международната икономическа атмосферa принуди инвеститорите временно да преустановят сделките на развиващите се пазари и да пренасочат част от инвестициите си към т.нар. активи убежища.

След началото на срива на финансовите пазари в развиващите се страни през януари инвеститорите очакваха най-сериозни загуби да бъдат реализирани от инвестиции в страните, които дотогава са имали най-бързи темпове на растеж. Очакванията обаче не се оправдаха, като основните губещи през последните месеци са страни като Китай, Турция, Пакистан и Бразилия, които далеч не реализират толкова високи темпове на растеж като Аржентина, Индонезия и Тайланд.

През последните месеци се оформи тенденция на отлив на средствата от развиващите се пазари, която до голяма степен беше основана на засилващото се търговско напрежение между САЩ и Китай и условията на развиващите се пазари. САЩ отчетоха няколко добри икономически резултати през последните месеци, като по този начин потвърдиха позицията си на водеща икономика. Инвеститорите забелязват това и предпочитат да пренасочат средствата си към американския пазар, който мнозина считат за изключително сигурен.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tho06565276 avatar :-|
    radostin_77

    Нека потенциалните клиенти на GVC Services Bulgaria EOOD разберат с какво се захващат - с едни измамници без сърца!!

    Нередност?
Нов коментар